SPOLUPRÁCE S ORGANIZACÍ EUREUREGIO EGRENSIS

EUREGIO EGRENSIS (tento příspěvek ve formátu PDF)

Co je EUREGIO EGRENSIS, čím se zabývá a jaké má cíle?

EUREGIO EGRENSIS vzniklo v letech 1991/1992, kdy ho založili tři regionální pracovníci v Bavorsku, Sasku/Durynsku a v Čechách. Tato pracovní sdružení dodnes sdružují převážně města, obce a okresy.

„EUREGIO EGRENSIS“ označuje jak region tak organizaci. Pojem „EUREGIO“ vznikl ze spojení Evropský region a vyjadřuje, že v tomto regionu dochází k příhraniční spolupráci se sousední zemí. „EGRENSIS“ je historické označení území kolem řeky Ohře.

Základní strukturu Euregia tvoří tři právně samostatná pracovní sdružení EUREGIO EGRENSIS prac. sdružení Bavorsko e. V., EUREGIO EGRENSIS prac. sdružení Sasko/Durynsko a EUREGIO EGRENSIS prac. sdružení Čechy. Každé z těchto tří pracovních sdružení má vlastní prezídium a jednatelství.

EUREGIO EGRENSIS umožnilo od svého založení realizaci mnoha příhraničních projektů a setkání v příhraniční oblasti Bavorska, Saska/Durynska a České Republiky. Dnes tyto země spojuje prostřednictvím husté regionální a komunální sitě. EUREGIO EGRENSIS sdružuje nejen lidi, ale také spolky, svazy, města a obce, školy a kulturní zařízení do společného životního a hospodářského prostoru, do evropského regionu.

Cílem EUREGIA EGRENSIS je , v souladu s jeho stanovami, přispět k porozumění a toleranci a obsáhle, mírumilovně a partnersky spolupracovat napříč hranicemi mezi Německem a Českou Republikou.

K nejdůležitějším příhraničním projektům této organizace patří:

• Letní tábor mládeže, na kterém spolu od roku 1992 každoročně stráví mládež z Bavorska, Saska/Durynska a Čech jeden společný týden.

• Jazyková ofenzíva, jejímž prostřednictvím se EUREGIO EGRENSIS ve svém příhraničí snaží zvýšit zájem o jazyk sousedů. Za tímto účelem pořádá jazykové animace na školách a jednáních a udržuje intenzivní politický dialog. Za tuto činnost bylo EUREGIO EGRENSIS v roce 2007 vyznamenáno „Evropskou jazykovou pečetí“.

• Různé turistické projekty např. propagování dvou příhraničních dálkových cyklotras, vydávání brožur, map, prezentace na veletrzích cestovního ruchu.

• Výměnný školní rok EUREGIA EGRENSIS, v jehož průběhu čeští hostující studenti navštěvují po dobu jednoho roku některé z bavorských gymnázií a seznamují se přitom s životem a se všedním dnem německé rodiny.

Kontakty a další informace najdete na internetové stránce: www.euregio-egrensis.de nebo www.euregio-egrensis.cz


Spolupráce gymnázia Šternberk s organizací EUREGIO EGRENSIS

Dne 27. 08. 2010 se na gymnáziu ve Šternberku uskutečnila první schůzka pana ředitele Hackenwalda, paní zástupkyně Klukové a pana Dietze, který zde zastupoval bavorskou organizaci EUREGIO EGRENSIS. Tématem této schůzky bylo bližší představení organizace EUREGIO EGRENSIS, evaluace půlročního studijního stipendijního pobytu studentky 3. R Věry Žitkové na bavorském gymnáziu v Hofu a možnosti další spolupráce.

Školní rok 2009/2010

Studentka 3. ročníku gymnázia, ve třídě se zaměřením na živé jazyka – německý jazyk, Věra Žitková, byla na půlročním studijním stipendijním pobytu na německém gymnáziu Johann-Christian-Reinhart-Gymnasium (Sprachlich und Naturwissenschaftlich-technologisches Gymnasium) v bavorském městě Hof.

Školní rok 2010/2011

Studentka VI. A , ve třídě s všeobecným zaměřením, Anna Němcová je na celoročním studijním stipendijním pobytu na německém Luisenburg – Gymnasium v bavorském městě Wunsiedel. Na gymnáziu se účastní výuky cizích jazyků (anglický a francouzský jazyk), německého jazyka, matematiky, fyziky, chemie, biologie, výtvarné výchovy, náboženství a tělocviku. V odpoledních hodinách navštěvuje kroužky: pěvecký sbor, hru na housle – v hudebním souboru a hru na klavír. (www.lugy.de)

Školní rok 2012/2013

V tomto školním roce pojede na půlroční studijní stipendijní pobyt student letošní VI. A. Radek Kuhn. Tento student bude navštěvovat gymnázium Johann-Christian-Reinhart-Gymnasium
(Sprachlich und Naturwissenschaftlich-technologisches Gymnasium) v bavorském městě Hof. Po půlročním studijním pobytu je možnost si zažádat o prodloužení studijního pobytu na celý školní rok 2012/2013.

Studenti jsou ubytováni v hostitelských rodinách. Organizace EUREGIO EGRENSIS financuje pobyt a stravu studentů v hostitelských rodinách a zároveň také finanční poplatek za studium na gymnáziu. Studenti během svého pobytu navštěvují vyučovací hodiny na daném gymnáziu, včetně cizích jazyků (anglický jazyk – jako první cizí jazyk a francouzský/španělský/italský jazyk – jako druhý cizí jazyk). Na konci svého studijního pobytu dostanou studenti zprávu o svých studijních výsledcích v předmětech, které navštěvovali. Studenti se také účastní třídních výletů a exkurzí do zajímavých měst v Německu (Berlín, Mnichov, aj.). Součástí studijního pobytu je také setkávání českých studentů (Jeseník, Ostrov, aj.), pod záštitou organizace EUREGIO EGRENSIS, kteří jsou v Německu na daný školní rok na studijním pobytu a jejich společné výlety.
Cílem těchto studijních stipendijních pobytů není pouze zdokonalení se v německém jazyce, ale také poznání nové kultury a v neposlední řadě především navázání – někdy i celoživotních – přátelství. Z vlastní zkušenosti a ze zkušenosti studentek, které se těchto výměnných pobytů zúčastnily vím, že jsou se „svými“ hostitelskými rodinami stále v kontaktu a navzájem se navštěvují.


Mgr. Lucie Bartošová

Přidal/a admin dne June 08 2012 2234x Přečteno · Tisk




 Vertikalní menu, vodorovně rozbalovací, třiúrovňové















Přihlášení učitelů

Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.























Copyright J@Z@ © 2014
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Vygenerované za: 0.10 sekund | 3,211,500 návštěv | jQ Blog